maanantai 3. helmikuuta 2014

Hurtigruten osa 3/ Kuningasravut

Illalla oli mahdollisuus mennä katsomaan kannelle kuningasrapuja. Joka päivä (jos mahdollista) tulee kalastaja päivän saaliin kanssa Hurtigrutenille ja tuo ravut yläkannelle näytille.
Ja tottahan sitä piti mennä katsomaan. Olihan ne isoja ne ravut!
Minulle tuli mieleen siellä, että ihan kuin ravut olis vähän ihmeissään. Ja sattumalta juuri samana päivänä tätä oli (taas) käsitelty kansallistelevisiossa. Juuri tätä Hurtigruten-juttua. En ole ikinä ennen kiinnittänyt mitään huomiota tuohon keskusteluun.
Ravintoviranomaiset meinasivat että ravut kärsivät salamavaloista ja tulevat pahoinvoiviksi. Kalastajat puolestaan sanoivat, että tuo on arvelua, ja että he kohtelevat rapuja kunnioittavasti...ja kyllä tämä kalastajan ainakin koko ajan muistutti että varokaa tekemästä niin tai näin, rapu on elävä olento.
Ihan muutama päivä sitten tuli asiaan ratkaisu. Senioritutkija Siikavuopio, joka on tutkinut kuningasrapuja ja niiden käyttäytymistä vuodesta 1994 oli kalastajien puolella. Hän meinaa että kunigasrapu on hyvin primitiivinen eläin, joka kestää hyvin tuon että sitä esitellään jne. Joten kalastajat voittivat.
Juttu löytyy mm. tästä.

Kannella oli tällainen sininen valaistus...jos ihmettelet kuvien väriä.


Rapua sai pitää "sylissäkin" jos halusi.
Illallisella meille tarjottiin laivalla meribuffee. Siinä oli kaikkea mitä merestä voi löytyä! Hummereita, erilaisia simpukoita, rapuja...mm. kunigasrapuja ja kaikenlaisia lisukkeita niiden kanssa.Minua melkein hävettää kertoa, mutta söimme niin paljon ettemme meinanneet päästä enää hyttiin.
Olimme niin Ähkyssä. Mutta kuinka usein saa syödä noita herkkuja? Niin paljon kuin jaksaa...

1 kommentti:

  1. Hirveän isoja!
    Ja kyllä tuli kova nälkä, kun luin, mitä olitte syöneet... nam!

    t. Hanna

    VastaaPoista